Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

          ΔΕΛΤΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ         ΕΔΕΣΣΑ   10-03-2015                           
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. Πέλλας των Δήμων Αριδαίας, Έδεσσας και Σκύδρας (ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΕ – ΟΤΑ).
                    
            Στο Δήμο Έδεσσας διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε καμήλες.

Στη διαχείριση της υπόθεσης των σχολικών φυλάκων της Έδεσσας έγιναν  και συνεχίζονται να γίνονται τεράστια λάθη. Το 2011 και το 2012 υπήρξε πίεση προς τους σχολικούς φύλακες να μεταταχτούν  παράτυπα και να εγκαταλείψουν τα σχολεία (εικονική μετάταξη, δηλαδή να παρέχουν άλλες υπηρεσίες στο Δήμο αλλά να φαίνονται  μισθολογικά στο Υπουργείο ως Σχ. Φύλακες). Αυτό για να μη χάσει ο Δήμος της  χορηγήσεις μέσο των Κ.Α.Π. για την μισθοδοσία μας. Οι  μετατάξεις τέτοιου είδους είναι παράνομες και δεν διασφαλίζουν στον  εργαζόμενο την απαραίτητη νομική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος στο νέο χώρο εργασίας ή στο σχολείο το οποίο έχει εγκαταλείψει παράτυπα. Η συντριπτική πλειοψηφία  το αρνήθηκε.  Όσοι ελάχιστοι  το δέχθηκαν, δεν απόφυγαν  και εκείνοι τη διαθεσιμότητα διότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη μετάταξη στο Δήμο.  Άσχετα που μετά βρέθηκαν με μετάταξη  λόγο  διαζυγίου  ή  τριτεκνίας   στα  νοσοκομεία  ( νόμος και η διυπουργική απόφαση για τη διαθεσιμότητα του Κ. Μητσοτάκη ).  Στις  23-6-2013 οι  Σχολικοί Φύλακες  και  οι  Καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης βγήκαν σε διαθεσιμότητα . Το 2013 και το  2014 είναι η χρονιές  των τριών δικαστηρίων  που πραγματοποιήθηκαν στο πρωτοδικείο της  Έδεσσας. Στην επιτυχή κατάληξη των δικαστηρίων συνετέλεσαν:  η ουσιαστική αντισυνταγματική απόλυση – διαθεσιμότητα. Ο πλήρης και ισχυρός φάκελος ο οποίος περιλάμβανε : εκθέσεις Διευθυντών και γονέων και κηδεμόνων  για την αναγκαιότητα της παρουσίας των Σχολικών Φυλάκων στα σχολεία ,  έγγραφες καταγγελίες των Διευθυντών στην Αστυνομία για  βία και βανδαλισμούς  κατά την τρίμηνη απουσία των  Σχολικών Φυλάκων  από τα σχολεία,  φωτογραφικό υλικό με ρατσιστικά και απειλητικά  μηνύματα γραμμένα στις   αυλές των σχολείων. 
Η υποδειγματική και άρτια επιστημονική υποστήριξη  από τους δικηγόρους: τον καθηγητή εργατικού δικαίου Αριστείδη Καζάκου και τη δικηγόρο  Κατερίνα Ασλανίδου. Επίσης η παρουσία των διευθυντών και δεκάδων καθηγητών στα δικαστήρια ήταν συγκλονιστική και συγκινητική ( τους ευχαριστούμε πολύ).  Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθώ  και στην υποστηριχτική κατάθεση στα δικαστήρια  του Δημάρχου αλλά και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και αυτούς με την σειρά  τους ευχαριστούμε. Το γεγονός ότι κερδήθηκαν τα προσωρινά αλλά  και τα ασφαλιστικά μέτρα συνετέλεσε στην διακοπή της διαθεσιμότητας και επανήρθαμε άμεσα στα σχολεία.  Μετέπειτα  η οριστική απόφαση  μας δικαίωσε κατ ουσία  και σε συνδυασμό με τα ασφαλιστικά μέτρα  παράτεινε την παραμονή μας στην εργασία με πλήρης αμοιβές, μέχρι την  τελεσίδικη απόφαση του εφετείου. Το πρόβλημα για τον Δήμο ήταν  ότι από το διάστημα που πιθανόν  θα έβγαινε  και  η οριστική απόφαση δηλαδή από τον Αύγουστο του 2014 και μετά, δεν συμπεριλήφθηκαν  τα ποσά  της μισθοδοσίας μας στον προϋπολογισμό του Δήμου (γιατί άραγε;).  
Για  τον προαναφερόμενο λόγο  δεν έφταναν τα χρήματα για τους μισθούς μας και τελικά ο νομικός στον οποίον  ανατέθηκε η υπόθεση  ανακάλυψε  ότι η απόφαση του πρωτοδικείου δεν είναι άμεσα εκτελεστή και για τον λόγο αυτόν δεν είναι σε ισχύει τα ασφαλιστικά μέτρα και πρέπει να απολυθούμε αλλά υπάρχει η δυνατότητα να  πάμε σε νέα ασφαλιστικά μέτρα με την υποστήριξη του Δήμου.   Αυτό  θα είχε  ως αποτέλεσμα να κάνουμε ένα νέο διάλειμμα και μετά από μερικούς μήνες ( με ένα μικρό ρίσκο, αν δηλαδή  κερδίζαμε τα νέα  ασφαλιστικά μέτρα)  θα επανερχόμασταν και πάλι  στα σχολεία. Ο Δήμος θα γλίτωνε μερικά μηνιάτικα  αλλά  και εμείς  θα  ήμασταν  ευχαριστημένοι  διότι  θα  είχαμε  την  υποστήριξη  του  δήμου  στο δικαστήριο , θα παίρναμε  πίσω τη δουλεία μας  και θα διατηρούσαμε τις φιλικές μας  σχέσεις με τη διοίκηση του Δήμου.   Με πρόσχημα των καταλογισμό τον  μισθών μας και την πειθαρχική παραπομπή των υπάλληλων  της   οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, μας  κάλεσαν μαζί  με τους δικηγόρους μας  σε διάλογο με επιδίωξη να δεχτούμε την  προαναφερόμενη  πρόταση του Δήμου. Στην  οικονομική επιτροπή του Δήμου ο δικηγόρος μας ο καθηγητής εργατικού δικαίου Αριστείδης Καζάκος δια στόματος της Κατερίνας Ασλανίδου διαφώνησε με την καταχρηστική απόλυση μας  και επισήμανε ότι απειλείται  μετά την απόλυση μας ο Δήμος με καταλογισμό των μισθών , την επιβολή των οικονομικών ποινών για άρνηση της εκτέλεσης των ασφαλιστικών μέτρων και την απώλεια των υπηρεσιών. Μετά την διαφωνία μας αποφάσισε η οικονομική επιτροπή να  στείλει ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών , στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (κ. Κυριάκος  Μητσοτάκης), στην Κ.Ε.Δ.Ε. ( γραμματέας ο κ. Γιάννης Μουράτογλου) και μετά από την επιμονή μας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.  Μετά από δύο μήνες και  κατόπιν  παραπομπής  του  Υπουργείου Εσωτερικών ήρθε η απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης  στην οποία ο Διοικητικός Υπάλληλος  -σαν να μην  είχε αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας  και δεν υπήρχαν  οι ομολογίες και  οι ανακοινώσεις  των Υπουργών ότι οι  απολύσεις  των σχολικών φυλάκων  είναι  αντισυνταγματικές, παράνομες  και έπεται η επαναπρόσληψη  τους- επισύναψε  ένα  παλαιότερο  ερώτημα  που είχε σταλεί στην  υπηρεσία του για τελείως διαφορετική  δικαστική απόφαση και ασφαλιστικά μέτρα του  Δήμου  Καστοριάς, θεώρησε ότι  είναι όμοια και απάντησε ομοίως :  τα ασφαλιστικά μέτρα  σε  συνδυασμό με  την οριστική  απόφαση  των σχολικών  φυλάκων   του    Δήμου Έδεσσας έχουν ισχύει παρ όλα αυτά  ενδείκνυται από την υπηρεσία  μας  η προσφυγή  για την ανακοπή των ασφαλιστικών μέτρων.  
Μετά από το κάλεσμα του Δήμαρχου  Έδεσσας, ο δικηγόρος  του Δήμου  μας  διαβεβαίωσε  ότι αν προσφύγει ο Δήμος στο δικαστήριο για την ανακοπή των ασφαλιστικών μέτρων  οι  πιθανότητες να κερδίσει και να μας απολύσει  είναι απειροελάχιστες. Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος αποφάσισε ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο με τη δικαιολογία ότι το κάνει για να προστατέψει τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας από πιθανό πειθαρχικό καταλογισμό. Μας υποσχέθηκε ότι θα  ζητήσει όσο γίνεται μακροπρόθεσμη ημερομηνία εκδίκασης για να προηγηθεί η τακτοποίηση μας από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ( κ. Κατρούγκαλος) και πάλι ότι με την πράξη αυτή  μας βοηθάει και είναι μαζί μας.    
Ο  Δήμαρχος  του Δήμου  Έδεσσας ο κύριος Γιάννου Δημήτριος  μετά από  την  οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου της  Έδεσσας  προσέφυγε  στο εφετείο για να  εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση όπως προβλέπει ο νόμος και ορθά έπραξε για να μην  καταλογιστούν πειθαρχικές  ευθύνες στην οικονομική υπηρεσία αλλά και στον ίδιο . Το ότι ερχόταν στα δικαστήρια μαζί μας για να κερδίσουμε τα ασφαλιστικά μέτρα για να  μη χάσουμε τη δουλειά  μας  και να μη μείνουν αφύλακτα  τα σχολεία έστω και προεκλογικά το επικροτούμε. Το ότι προσφεύγει στο δικαστήριο για να ανακόψει τα ασφαλιστικά μέτρα και να μας απολύσει με απειροελάχιστες πιθανότητες και μάλιστα χωρίς να συντρέχει λόγος για καταλογισμό ευθυνών  για τους συναδέλφους μας (δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο) είναι περιττό και δίχως λογική. Δεν μπορεί την μία να πηγαίνει  στα δικαστήρια και να δηλώνει  ότι είμαστε απαραίτητοι και μετά από έναν χρόνο να ανακαλεί σε άλλο δικαστήριο. 

Κύριε δήμαρχε δεν αντέχουμε άλλο!  Οι άστοχοι  χειρισμοί  σας, μας εξαθλιώνουν  ψυχολογικά και οικονομικά! Δεν  ήμαστε  νούμερα!  Ούτε  έχουμε  άλλα  χρήματα για νέα  δικαστήρια! 

Σταματήστε να ξοδεύετε για την νομική κάλυψη  χωρίς λόγο! 

Επιτέλους σταματήστε να διυλίζετε  τον κώνωπα και εμείς  άνθρωποι  είμαστε! 

Και στο φινάλε-φινάλε δεν έχουμε δώσει κανένα δικαίωμα   στον εργασιακό μας χώρο αλλά ούτε και στη τοπική κοινωνία.          
                                                                                     
                                                                                        

                                                                Αβραμίδης Γεώργιος                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                                                                 Σχολικός Φύλακας
                                  Αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Πέλλας                
                                                                των Δήμων Αριδαίας, Έδεσσας και Σκύδρας

                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου